keskiviikko 27. elokuuta 2014

MT, mental test, ruotsalainen versio luonnetestistä (Korad)

Huhu, mitä näitä nimityksiä nyt olikaan. Suomeksi = ruotsalainen versio luonnetestistä.
Testi järjestettiin Hebyssä, n. 1,5 tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.
Purjehdimme Joannan ja Dexin kanssa Turusta Tukholmaan Viking Linen Gracen iltalaivalla. Invahytti oli suorastaan luksusta, suosittelen kaikille kahden koiran tai perheen kanssa matkustaville!
Saavuimme aamulla aikaisin Tukholmaan josta tykitimme suoraan testipaikalle.

Kokeeseen oli saapunut Pulman sisko Myy omistajansa Emman kanssa sekä seuraavat BZ koirat:

Mirakelkullen: Raj (Black Zone’s Beating The Odds) ja Lillen (Black Zone’s Never Give Up) sekä
Racerkullen: Socka (Black Zone’s Leblanc Caroline)

Olen itseasiassa nähnyt nämä kaikki kolme koiraa viime vuoden leirillä. Niillä on kaikilla sama emä eli Billie (Windsor’s Beautiful Girl ), joka ei välttämättä ole ihan mun tyylinen koira, vaikka kivoja juttuja on selkeesti periyttänytkin osalle pennuista.

Sen sijaan odotin innolla Pulman siskon Myyn tapaamista, enkä pettynyt! Myyn testituloksessa oli tosi paljon samoja asioita nähtävissä kuin Pulmalla. Ehkä Myyn testistä näkyi hilppasen enempi itsenäisyyttä ja kovuuttaa sekä luonnollisesti siinä oli ripaus narttumaisempaa tekemistä. Mutta hieno koira, semmoinen mistä mä itse tykkään kovasti.

Ja sitten itse testiin. Testi oli lähes samanlainen kuin MH.
Juttelin ennen Pulman vuoroa testituomarin kanssa, joka sattui olemaan ruotsinsuomalainen. Hän sanoi että testi muuttui kuormittavasta vähemmän kuormittavaksi muutamia vuosia sitten. Koiraharrastajat, kasvattajat, ja testin parissa työskentelevät päätyivät lopputulokseen, jossa MT:ssä haluttiin testata enemmän koiran sosiaalisia kykyjä, kuin vaikkapa uhkaa.
Näin eriytettiin kaksi koetta, joista toinen on vaan virkakoirille ja ymmärtääkseni kuormittavampi, ja toinen on MT näille harrastuskoirille, joiden ei varsinaisesti tarvitse kokea päivittäin ns. vaaratilanteita.

Aluksi mietin, että kannattiko tämän takia nyt ajella Ruotsiin asti, kunnes hiffasin, että olisi oikeastaan todella mielenkiintoista nähdä miten koira reagoisi suunnilleen samoihin asioihin nyt ollessaan kaksi viikkoa vajaa 4 kuin silloin teininä kaksi vuotta sitten.

Testitulokset olivat hyvin samanlaiset kuin kaksi vuotta aikaisemmin.
Eniten yllätyin ehkä leikistä. Pulman leikkiä vieraan kanssa oli ilo katsella, huomasi että siinä oli itsevarmuutta rutkasti enempi kuin silloin teininä. Se ei missään vaiheessa päästänyt patukasta irti, vaikka testinohjaaja passivoitui. Se puri hienolla ja tasaisella otteella patukkaa.

Myös molemmat uhat oli mielenkiintoisia, niissä se puolusti loppuun asti, ja varmemmin kuin teininä, mutta se kai ei ole mikään ihme sinänsä kun koiran itseluottamus on kasvanut normaalisti matkan varrella. Hyvin oli kaikki testiosiot koiran näköisiä, hieno partiopoika Pulma!

442 pistettä ja luonnetesti hyväksytty. Korad tunnuksen saa vasta kun on käynyt ulkomuototestissä, en tiedä kelpaako suomalainen näyttelytulos siihen, jos joku tietää niin otan tiedon kiitollisena vastaan.

Tässä vielä osiot ja niiden pisteytys:

Samarbete Fö - 3
Samarbete TI - 2

Gripa ta tag 5 m - 5
Gripa ta tag 40 m - 4
Gripa hålla 5 m - 5
Gripa slita dra 5 m - 5
Gripa slita dra 40 m - 5

Förföljande - 1
Förföljande gripande - 1

Uthållighet - 4

Social självsäkerhet - 4
Social nyfikenhet - 4
Socialt samspel - 3

Handlingsförmåga - 3
Anpassningsförmåga - 5

Koncentration - 4
Avreaktion - 5
Minnesbilder - 5

Rädsla - 4
Aggressivitet - 5

Nyfikenhet - 3
Skott - 5
Imponer-/hotbeteenden - 5


Paluumatka kikkailtiin aikaa kuluttaen Uppsalassa ostoskeskuksessa ja sitten laivaan. Sekä koirat että emännät oli aika loppu, joten ruokailun jälkeen vetäydyttiin hyttiin katsomaan rikossarjaa jonka jälkeen uni tavoittikin väsyneet matkalaiset nopeasti.

Jälleen yhtä hienoa kokemusta rikkaampana, matkailu avartaa! :)


Dex ja Pulma Joannan autossa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti