maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kun koira valitsee lajin eikä ohjaaja...

Niin siinä sitten tuppas käymään, että vihdoin ja viimein monien kuukausien etsintöjen jälkeen löytyi joku järkevä syy Pulman jumittelulle.
Pulmalla oli paha lihasvamma oikean puolen tassun ranteessa, kuulemma siinä on kärsineet lihasten lisäksi myös jänteet. Vamma on vanha, ei välttämättä edes tämän kesän hommia, ja totaalinen parantuminen vie ainakin kuukauden.
Kuulemma se on tyypillinen urheilukoirille, ja sen saa aikaan vaikkapa puomin pysäytyskontakteilla.
Myös takaosassa oli kaikennäköistä, mutta ne nyt ei tulleet mitenkään yllättävänä toisin kuin tuo etutassun vamma.
Takaosan liike on kierteinen, todennäköisesti sielläkin jotain feelua. Takajalkojen anturat puutuvat lihasjumien ansiosta, ihan kuten meillä ihmisilläkin, ja siksi Pulma on todennäköisesti rapsutellut vasemman puolen korvaa tosi usein.
Pallean alue oli taas tosi kipeä, niin se oli viime vuonnakin.
Mutta lopulta viimeiseksi veikkaukseksi jäi, että koko ongelma on enempi tai vähempi lähtöisin sieltä vammautuneesta tassusta, sen takia koira on koko ajan liikkunut väärin. Syyn sijaan onkin todennäköisesti hoidettu koko ajan vain seurausta...

Tietysti olen tosi onnellinen, että vihdoin (toivottavasti) löytyi se syykin miksi koira aina hoitokertojen jälkeen on hetken parempi mutta sitten palataan taas lähtöruutuun.
Hoitoja tietysti jatketaan ja, katsotaan tarviiko takaosan liikkeen muuttamiseen esimerkiksi vesiterapiaa.
Joka tapauksessa tasaisella uittaminen hallitusti on meidän tämän kesän ohjelmassa vahvasti mukana.

Selkä kuvataan, ja mun päätettäväksi jää tarvitaanko sen lisäksi jonkun gurun lausuntoa vielä asiasta.
Toivotaan nyt että koira saadaan vihdoin kuntoon ja voidaan jatkaa sitä mitä meidän oli tarkoitus tämä kausi reenata: agilitya. Onneksi reenit jäi kesätauolle, joten voimme hyvillä mielin palata agikentälle sitten elokuun puolella, ainakin mä kovasti toivon niin!

Koska meillä molemmilla on ihan suunnaton palo tehdä ja ohjaajalla kisata, ollaan me tokoiltu ja tottisteltu. Agilityn lisäksi, pitkät seuruut ja pk-esteet on olleet kieltolistalla, muuten ollaan saatu varovasti lupa reenailla. Palkkauksessa olen yrittänyt olla sika tarkka, etten vahingossa heittele palkkaa miten sattuu tai vedätä koiraa palkalla luvattoman pitkään.
Viime sunnuntaina käytiin epiksissä tokoilemassa aloluokassa ja koirahan pelitti hitsin hyvin, palkintopalli sijoituskin sieltä irtosi.
Siitä innostuneena ilmoitin Pulmian virallisiin kisoihin, aikomuksena nyt saada edes sitten se TK1 tähän vuoteen. Kummasti ne suunnitelmat vaan muuttuu, kun koira valitseekin mitä treenataan eikä ohjaaja.

Meidän kesään kuuluu tokokisojen ja treenien lisäksi ASCA agilitykisat Tampereella, jossa kisaa tuttuja koiria, sairaan kiva viikonloppu siis tiedossa hyvässä porukassa! Myös Pulman oli tarkoitus startata täällä, mutta se lähtee nyt mukaan turistina.

Ja sitten elokuun lopulla ruotsalainen luonnetesti eli MT (mental test). Moni sekoittaa MH:n eli luonnekuvauksen tähän, mutta sama asia se ei ole.
Paljon siinä kuitenkin näytti olevan samoja juttuja kuin MH:ssa, jonka Pulma on siis jo suorittanut silloin junnuna.
Tuossa luonnetestissä on myös ulkomuoto osuus, jossa todetaan koira rodunomaiseksi tai ei.

Testistä on mahdollisuus saada "tunnus" Korad (termi koulari olisi ollut vielä harhaanjohtavampi, en keksinyt muutakaan), jolla mä en tee niin kun yhtään mitään, koska en aio käyttää koiraa jalostukseen. Mun intressi on nähdä jälleen Pulman sukulaisia omistajineen sekä kasvattajaa, ja samalla viettää kiva kesäviikonloppu Ruotsissa Joannan ja Dexin kanssa :) Tuo testi tulee vaan sitten vähän kuin bonarina samaan syssyyn.

Turhan paljon harmia on mahtunut alkukesään koirarintamalla, mutta koskaan ei olla jääty pohjamutiin pyörimään vaan täydellä höngällä tehdään niitä asioita mitä voidaan.

Onni on monipuolinen ja innokas harrastuskoira, siitä täytyy olla hyvin kiitollinen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti